Den här sidan har begränsat stöd för din webbläsare. Vi rekommenderar att du använder Chrome, Safari eller Firefox.
Du har uppnått fri frakt! Köp för ||belopp|| och få gratis leverans

TrustScore: 4,9

24-48 timmars leverans

Korg 0

Det finns inga fler i lager

Snälla skriv till och från kort och leveransdatum
Du har uppnått fri frakt! Du är bara ||belopp|| från fri frakt!
Delsumma Gratis

Din varukorg är tom

Vad är mousserande vin? Den stora guiden

Hvad er mousserende vin? Den store guide - PremiumBottles

Även om du säkert har njutit av många glas bubbel under din livstid är det inte säkert att du är helt klar över exakt vad mousserande vin är. För vad är egentligen mousserande vin, hur många olika typer finns det och hur skiljer de sig från varandra?

Vi ska försöka göra dig mer medveten om allt detta i det här inlägget. Så förhoppningsvis har du blivit en miniexpert på mousserande vin när du har läst klart den här texten.

Låt oss börja med det allra väsentligaste först; Vad är mousserande vin?

Mousserande vin är i princip bara vin som har tillsatts kolsyra. När vinet görs tillsätts jäst till själva druvsaften. Det har den effekten att jästen omvandlar det naturliga sockret i druvsaften till alkohol, och samtidigt frigör koldioxid. Men eftersom denna process sker i öppna kärl kommer bubblorna inte att stanna kvar i vinet.

Men när man gör mousserande vin utsätter man vinet för en andra jäsning, som nu sker på flaska. På så sätt stannar kolsyran kvar i vinet, och därmed skapas de ikoniska bubblorna. Om du är nyfiken på att lära dig mer om hur champagne tillverkas kan du läsa vårt inlägg om champagnetillverkning .

Olika typer av mousserande vin

När man pratar om vad mousserande vin är kan det också vara lite förvirrande att det finns ganska många typer av mousserande vin. Många av de stora vinländerna har sin egen sort, och därför kan det vara lite svårt att hitta rätt.

Därför förklarar vi nedan vad som kännetecknar de mest kända varianterna av mousserande vin.

Vad är champagne?

Champagne anses av många vara kungen av mousserande viner. All champagne produceras i Champagnedistriktet i nordöstra Frankrike. Det är alltså ett krav att det mousserande vinet är framställt i Champagnedistriktet, och enligt gällande bestämmelser, innan du kan kalla ditt mousserande vin för champagne.

Sju olika druvsorter får användas i champagne, men nästan all champagne görs av dessa tre druvsorter; Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay.

Även om champagne förmodligen är det mest kända av de mousserande vinerna, är det faktiskt bara ungefär var tolfte flaska mousserande vin som är champagne.

Se vårt stora utbud av champagne

Vad är cava?

Cava är ett spanskt mousserande vin. Faktum är att det är resultatet av en spansk inspirationsresa till Champagnedistriktet redan på 1800-talet, där den spanska delegationen som besökte Champagne var så entusiastisk över de franska bubblorna att de bestämde sig för att starta sin egen produktion av lokala gröna druvor.

I Spanien, till skillnad från i Champagne, används främst gröna druvor för framställningen av det mousserande vinet. Sju olika sorter är tillåtna att använda, varav de tre största alla är gröna druvsorter och heter Parellada, Xarel-lo och Macabeo. Dessutom kan Pinot Noir, Chardonnay, Subirat och Trepat användas.

Tidigare kunde allt mousserande vin från Spanien kallas cava, men nu kan bara mousserande viner från Katalonien kallas cava.

Vad är prosecco?

Prosecco är ett italienskt mousserande vin, som populärt kallas Italiens champagne. Som med både champagne och cava kan endast mousserande vin från ett specifikt område i Italien kallas prosecco.

Prosecco odlas endast i de italienska distrikten Friuli och Vento, som gemensamt kallas "Prosecco-distriktet". Översatt till danska betyder prosecco 'nästan torr', vilket är en mycket passande beskrivning för den typ av mousserande vin som kommer från området.

Vinet görs i första hand på druvan Glera, men även druvsorterna Chardonnay, Pinot Noir, Perera, Blanchette och Verdiso används.

Det finns två typer av prosecco, som kallas spumante och fizzante. Spumante är klassiskt mousserande vin i linje med cava och champagne, där fizzante kan kallas mer 'halvmousserande', på grund av en något mindre mängd bubblor.

Torrhetsnivåer i mousserande vin

Eftersom mousserande vin kan tillverkas på flera sätt, och med flera olika druvtyper, är det såklart också stor skillnad i hur de smakar. En av de indikatorer man har som konsument är graden av torrhet på det mousserande vinet.

De kan gå från helt söta till krispiga. Därför har man skapat en söthetsskala som säger något om hur sött eller torrt vinet är. Skalan går från Doux, som är den absolut sötaste, till Brut Zero, som är krispig och helt utan restsötma.

De mest kända beteckningarna är dock Brut och Demi-sec, som också pryder det stora flertalet av de mousserande vinerna.

Bruten

Brut är den överlägset mest välkända torrhetsgraden för mousserande vin, och även den som många fantastiska champagner har. Ett mousserande vin betecknat "Brut" har en sockerhalt som är lägre än 12 g/l.

Demi-sek

Demi-sec är den andra graden av torrhet, som pryder många mousserande viner. Den är något sötare än en Brut, och har därmed en sockerhalt på mellan 32 och 50 g/l. Den större sötman gör också Demi-Sec till ett självklart val till nyårsbubblorna som du njuter av till kranskakan. Här kommer sötman från vinet att gå hand i hand med sötman från kakan, där en Brut inte alls kommer att passa.

Den kompletta söthetsskalan:

  • Brut zero: Inget tillsatt socker. Sockerhalt under 3 g/l. Knastør.
  • Extra brut: Sockerhalt under 6 g/l. Mycket torr.
  • Brut: Sockerhalt lägre än 12 g/l. Torr.
  • Extra sek: Sockerhalt mellan 12-17 g/l. Lite sött.
  • Demi sec: Sockerhalt mellan 32 och 50 g/l. Ganska söt.
  • Doux: Sockerhalt högre än 50 g/l. Väldigt sött.
[% render 'partials/free-shipping' %]

Korg 0

Det finns inga fler i lager

Matchar med:
[% render 'partials/cart-price' %]

Din varukorg är tom