Vintage = Vädret
Vädret i Champagne 2008 var ett av de svalaste och minst soliga åren på nästan ett halvt sekel. Det var ett klassiskt nordligt klimat, man inte sett så mycket sedan dess. Nederbörden var normal, sommaren torr och temperaturen konstant under hela växtsäsongen. Detta resulterade i långsam och stabil druvmognad vilket gjorde dem intensiva, eleganta och vackert strukturerade. Vid skörden observerades stor komplexitet med ett fullt spektrum av smaker och aromer - perfekta druvor.
För Krug resulterade år 2008 i en stor Krug Champagne som uppvisar både kraft och elegans med en strukturerad och intensiv munkänsla som är mycket karakteristisk för KRUG Vintage i de största årgångarna.
I den slutliga blandningen användes 53 % Pinot Noir, som i första hand kommer från paket i Montagne de Reims Sud, inklusive Aÿ, Mareuil, Bouzy och Ambonnay. Dessutom ger 25 % Pinot Meunier friskhet och citrus, medan aromatisk Chardonnay, som utgör 22 %, fyller blandningen med frukt. Den extraordinära profilen av Krug 2008 kommer efter 12 år i källare, som har fört harmoni och finess till Champagne.
Teknisk information
Druvor från dessa områden: Premier & Grand Cru | Pinot Noir: Ambonnay, Aÿ, Bouzy, Mareuil-sur-Aÿ | Chardonnay: Avize, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Trépail, Villers-Marmery | Pinot Meunier: Coulommes-la-Montagne, Saint Gemme, Villevenard
Druvsammansättning: 53% Pinot Noir, 22% Chardonnay, 25% Meunier
Lagring: 10,5 år
Disgorged: Hösten 2019
Dosering: 4,5 g/l
Dricksålder: Nu till +2035
Erfarenheten
Vid första anblicken upplever du en intensiv och lysande gyllene nyans.
Buketten är rik och har rika toner av honung, lakrits, mentol, apelsinskal och grapefrukt.
Smaken är livlig, intensiv och harmonisk med stor fyllighet i gommen som uttrycker toner av kvitten, kanderad frukt och citrus, gul kiwi, stjärnfrukt, honung, äppelpaj, smörkola, apelsinskal, pion och fänkål, med blom- och mentolundertoner. Den har en lång, balanserad och exakt finish med en fantastisk struktur.
Matparning
Krug 2008 är en vacker matchning till ostrontartar med hummeremulsion, parmesanost, tagliatelle med musslor och basilika, rätter tillagade med aromatiska örter som oregano och timjan eller vit fisk i citron- och pepparsås, samt desserter som passionsfrukt och citronmaräng.