Julen är hjärtats fest, men nyåret är årets fest! Och champagnefesten förstås. För det råder ingen tvekan om att betydligt mer av det mousserande vinet från Champagne konsumeras i Frankrike denna dag jämfört med resten av året. Nyårsafton är en högtidsdag, där både mat och vin ska vara som bäst, men även både klockan 18 och 12 ska lyxen stå i främsta rummet - i form av nyårschampagne förstås.
Varje champagne i sin tid
Ska champagnen serveras till välkomsten och drottningens nyårstal, till förrätten, till kranskakan eller nyårskyssen? Varje champagne på sin tid. Champagne kan vara torr, söt eller något däremellan - i champagneterminologi betecknad som brut, demi-sec eller sec. De söta och mellansöta champagnerna passar bäst till efterrätten och kranskakan medan de torra överlag passar bättre som välkomstdrink eller till maten. Läs vidare och få vår syn på vilken champagne som passar din nyårsafton bäst.
Bollinger Champagne till aperitif
Trots sitt namn (och dess kvalitet!) är Bollinger Special Cuvée husets "standardcuvée". Bollingers stil kommer otvetydigt till uttryck i denna rika och, för en standardcuvée, häpnadsväckande komplexa champagne. Denna Bollinger-champagne är den mest kraftfulla icke-vintage-champagnen som tillverkas. Med sina starka men torra toner passar nyårschampagnen särskilt bra för en aperitif (läs: nyårstalet), men även en förrätt med rå fisk eller ostron låter Bollinger-champagnens smakrika bubblor komma till sin rätt.
Låt din nyårsdessert prydas av den rosa Möet-champagnen
Möet & Chandon Nectar Imperial Rose är en klassiker. Med den delikata, fruktiga Demi Sec Champagnen går du helt enkelt aldrig fel på stan. Den rosa färgen underbygger champagnens aromer som är intensiva med en touch av mogna björnbär, jordgubbar och svarta vinbär. På tungan framstår den som söt och elegant med en läcker krämighet, som passar perfekt till en efterrätt. Men låt inte din dessert drunkna i sötma och rosa nyanser. Nej, låt Moet-champagnen göra jobbet och lägg istället till en dessert med kant - kanske en touch av kaffe eller lakrits?
Nyårschampagne som tar kottar
Året för champagne brukar inte anges, men några av de bättre producenterna gör en "vintage" (vintage champagne) vissa år. Och årgångschampagne är synonymt med Dom Pérignon. Champagnen framställs uteslutande från skörden från ett enda år och endast de år då skörden har haft de bästa förutsättningarna. Dom Perignon Vintage 2013 visar Dom Perignon från sin mest charmiga och överdådiga sida! Lätt gyllene i glaset, elegant och förfinad i smaken med en tydlig inslag av mogen frukt. Rekommenderas definitivt som årets sista bubblor! Dekorera din nyårsafton och låt dina gäster smaka på denna nyårschampagne. Du kommer inte ångra det.
Hur man serverar nyårschampagne
För att champagnen ska komma till sin rätt finns det en rad saker du bör och inte bör göra. Först och främst ska champagnen såklart kylas ner innan den serveras. Optimal serveringstemperatur är runt 10 grader - kallare för billiga champagner och något varmare för dyrare champagner, ungefär så.
Det är inte heller utan betydelse hur champagneflaskan öppnas. Champagneentusiaster är upprörda över Formel 1-vinnare och andra som skakar flaskan och vältra sig i skumstänken. Det är också ett slöseri med god champagne. Istället bör man helga flaskorna med både försiktighet och hängivenhet. Korken ska helst lossna från flaskan med en suck: Dra av folien, lossa ståltråden, lägg en kökshandduk runt korken och vänd den försiktigt åt motsatt håll från flaskan.